divendres, 26 de setembre del 2008

ÚS DEL VALENCIÀ: DE L'ESTANCAMENT A LA RECULADA

Després d'anys d'estancament pel que fa a l'ús del català al País Valencià, aquesta llengua recula. És la conclusió que s'extrau de les dades de l'úlima enquesta sobre l'ús social del valencià, que han sigut presentades per Escola Valenciana - Federació d'Associacions per la Llengua (http://www.fev.org/).

Respecte a l’ús del valencià s’ha constatat que:

- L’últim estudi global que hi ha d’ús del valencià, indica que hi ha hagut una disminució de la població competent per a parlar en valencià del 59,5% al 52,5%, una davallada de 7 punts a tot el territori valencià.

- És a les comarques de Migjorn ( o siga, les del sud del territori) i l’àrea metropolitana de València on l’ús del valencià és més minoritari.

- A l’última enquesta feta a la ciutat d’Alacant s’indica que el 58,5% d’alacantins sabien parlar poc o gens el valencià.

- A l’última enquesta que es va fer a la ciutat d’Elx també s’estima que el 42,45% dels il·licitans assegurava que no sabien o sabien parlar poc en valencià.

- A l’enquesta feta a la ciutat de València a finals de 2006 s’assenyala que només un 9,7% de la població sol parlar en valencià. De 1993 a 2006 ha baixat en 10 punts el nombre de ciutadans que entenen el valencià a la ciutat.

- El 80% de la població nascuda fora del nostre territorifa un ús exclusiu o prioritari del castellà.

Fa uns temps, el responsabl de Cultura de la Generalitat Valenciana, el Sr. Alejandro Font de Mora, assegurava que l'ús del valencià havia arribat al màxim possible i que ja no es podia fer res. Més fal·làcies, més mentides, més manipulacions.

Està a les nostres mans salvar llengua. Amb els nouvinguts, amb la família, amb els amics, amb els companys de treball, a l'escola, al carrer...

PARLA EN VALENCIÀ!